Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co to vlastně PRA je a jak se projevuje:

  • Jde o onemocnění oční sítnice, kdy dochází k postupnému odumírání buněk (které nejsou dostatečně zásobeny živinami z cévní pleteně), vystýlajících oční bulvu a odpovědných za příjem světelných paprsků.

  • První klinické příznaky progresivní retinální atrofie jsou majitelem pozorovány za šera a v době snížené viditelnosti. Pes se hůře orientuje, naráží do překážek, zornice psa je široce rozevřená i při přímém dopadu světla do oka psa (při fotografování psovi výrazně svítí oči), zhoršuje se i periferní vidění psa. Poslední fáze je zakalení čočky, což ještě více znemožní transparenci světelných paprsků sítnicí a onemocnění končí ztrátou zraku. Terapie PRA neexistuje, proto jedinou cestou je kontrola populace s preferencí klinicky i geneticky zdravých zvířat.

Psi vyšetření metodou OptiGen se dělí na následující skupiny:

Pattern A, Normal/Clear – zdraví psi bez genu pro přenos PRA 

Pattern B, Carrier – zdraví psi s genem pro přenos PRA (psi této skupiny nikdy sami neonemocní, ale při nevhodném spojení s přenašečem dají postižená štěňata).

Pattern C, Affected – psi nemocní (časem onemocní a oslepnou) – tento jedinec je nejen nemocný, ale je to zároveň také přenašeč.

Protože je dobře znám přenos onemocnění, lze se v případě vhodného páření jedinců projevům onemocnění u potomků vyhnout. Předpokladem ovšem zůstává, aby byli vyšetřeni oba jedinci – tedy pes i fena. Pouze psi, jejichž rodiče byli testováni metodou OptiGen a vyhodnoceni jako A nemusí být testováni, jelikož zdraví rodiče nikdy nedají nemocného potomka či přenašeče.

Při znalosti výsledků rodičů můžeme v níže uvedené tabulce vyčíst výskyt onemocnění
u potomků.

Rodič

genotyp

A

B

C

A

100%A

50%A

50%B

100%B

B

50%A

50%B

25%A

50%B

25%C

50%B

50%C

C

100%B

50%B

50%C

100%C

Využití výsledků testu OptiGen prcd v chovu

Genotyp

Riziková skupina

Význam pro chov

Riziko prcd onemocnění

Homozygot Normal

Normal/Clear (A)

Může být spojen s jakýmkoliv jedincem, extrémně nízké riziko produkování postižených jedinců

Extrémně nízké

Heterozygot

Carrier (přenašeč, B)

Může být spojen jen s jedincem Normal/Clear kvůli ostranění rizika produkce postižených jedinců.

Extrémně nízké

Homozygot Mutant

Affected (C)

Může být spojen jen s jedincem Normal/Clear kvůli ostranění rizika produkce postižených jedinců.

Velmi vysoké

K provedení genetického testu musí veterinář odebrat Vašemu pejskovi krev a tu následně odešlěte do Optigenu do USA kde provedou vyšetření. Veškeré podrobnosti na www.optigen.com